Tryckmetoder


Vi använder oss av 4 olika tryckmetoder; digitaltryck, offset, inkjet och storformat. Var och en med sina för - och nackdelar. Gemensamt för dem alla är att tryckkvaliteten är mycket hög men det finns förstås parametrar som inverkar på vilken metod som är mest lämpad. Är du osäker på vilken tryckmetod som bör användas för din trycksak så ber vi dig kontakta oss – vi hjälper dig gärna. 021-14 00 00 eller info@grafobild.se.
I vår prismatris visas som standard den tryckmetod som ger lägst pris men du kan själv välja vilken tryckmetod du önskar för din trycksak och samtidigt se hur priset påverkas av ditt val.

Digitaltryck

De digitala tryckpressarna är nu så bra att merparten av slutanvändarna inte ser om trycksaken är digitaltryckt eller offsettryckt.
Särskilt för avancerade tryckpressar har utvecklingen gått framåt. Att digitaltryck ger för dålig kvalitet är ett argument som endast håller för finsmakare som antingen har för mycket pengar eller dålig känsla för pengars värde.

Fördelar med digitaltryck

 • Miljö – produktion utan tryckplåtar ger en process helt utan kemikalier. Inga onödiga överupplagor bidrar också till att minska belastningen på miljön.
 • Priset – låg startkostnad, gör det möjligt att trycka endast få exemplar till rimlig styckkostnad.
 • Produktionstiden – vi kan leverera redan samma dag med tilläggstjänsten Expresstryck.
 • Små upplagor – egentligen avses antalet ark som ska tryckas. Den ekonomiska brytpunkten för när en upplaga är mest lämpad skiljer förstås om det är en flyer/lösblad eller en broschyr med många sidor som ska tryckas. Många brukar generalisera och anta att den ekonomiska brytpunkten ligger vid upplagor om 500-1000 st. I vår prismatris ser du exakt var brytpunkten är för respektive trycksak.
  • Variabla data

   Vi vill mena att den största fördelen med digitaltryck är att du kan använda variabla data. Du kan förutom att trycka namn och adress direkt på trycksaken också använda variabla bilder. Begränsningarna ligger inte i tekniken utan finns oftast i den data du har tillgänglig i din databas. Kontakta Magnus magnus@grafobild.se, eller 073-661 71 01 – vi berättar gärna om dina möjligheter.

   Inkjet

   Inkjet har länge väntat i kulissen i den grafiska branschen och det har endast varit en fråga om tid, för teknologin skulle vända upp och ner på branschen. Vi menar, att den tiden är inne nu. Med en tryck-kvaliteten på 2400 x 2400 DPI är inkjet-kvaliteten äntligen blivit så bra, att den kan användas till kommersiellt tryck. De flesta böcker och tidskrifter trycker vi med inkjetteknik.
   Den största fördelen med Inkjet, finner man inte i tryck-kvaliteten, men i hastigheten och produktionsomkostnaderna. 

   Offsettryck

   Offset är det traditionella sättet att producera trycksaker på. Först tillverkas en tryckplåt till vart och ett av de fyra tryckverken (CMYK). Därefter körs ca 200 tryckark genom maskinen för färginställning. Detta resulterar i startkostnader som gör tekniken kostsam för små upplagor (dvs få tryckark).

   Trycklack

   våra offsetpressar är utrustade med ett lackverk (vattenbaserat lack) som ser till att färgerna inte smetar som samtidigt ger trycksaken ett exklusivt utseende. 

   Fördelar med offsettryck

   • Priset – billigast vid stora upplagor. 
   • Stora format – billigast vid stora format, upp till 70 x 100 cm 
   • Stora upplagor – billigast vid stora upplagor

   Registerhållning

   Offsetpressar har en snävare tolerans för att trycket kommer på samma position på tryckarket. Det kan ha betydelse i efterföljande efterbehandling för trycksaker med krav på hög precision i falsveckets placering eller då tunna ramar används i trycksakens ytterkanter. Vi hjälper dig förstås gärna om du är osäker, 021-14 00 00 eller info@grafobild.se.

   Samtryck [offsettryck]

   Samtryck är vårt namn på en produktionsmetod som innebär att vi trycker flera kunduppdrag i samma tryckning. Genom att tillämpa samtrycksmetoden delas startkostnaderna mellan flera kunder. Din vinst blir att du får din trycksak tryckt med offset billigare. Samtryck ger dig helt enkelt bästa kvalitet till ett lägre pris och samtidigt en minskad miljöbelastning. Läs mer om Samtryck.

   Storformat

   Storformat – en tryckteknik som liknar den för bläckstråleskrivare. 

   Olika utskriftsmaterial

   Storformatskrivare kan hantera många olika material, både mjuka material och hårda skivmaterial. Exempel på mjuka material är papper, textil, vinyl, polyprop och exempel på skivmaterial är skummad PVC, kanalplast, Dibond (aluminium), plexi, glas med flera.

   Fördelar med storformat

   • Produktionstiden – vi kan skicka redan samma dag vid expresstryck. 
   • Stora format – enda alternativet vid format större än 70x100 cm och alla format är möjligt! 
   • Upplagor med många olika motiv – likt digitaltryck så behövs inga tryckplåtar eller schabloner vilket ger möjlighet till varierande motiv inom upplagan. 

   Mittemellan digitaltryck och offsettryck

   Storformat fyller luckan mellan digitaltryck och offsettryck. 
   Om en butik till exempel behöver fyra A1-affischer till sitt skyltfönster är digitaltryck uteslutet på grund av formatet. Och offsettryck blir för dyrt på grund av de höga startkostnaderna. Lösningen heter storformat! 

   Oändliga format

   Vid tryck på mjuka material trycker vi inte på enskilda ark, utan på "obegränsade" längder och klarar därför mycket stora format. Om du till exempel ska producera en fondvägg till en mässmonter eller en stor fasadvepa är det inga problem.