Personifierat tryck – variabeldata

olika informationer Personifierat tryck eller variabeldata som det ofta kallas, innebär att varje tryckark eller delar av en upplaga kan göras unik och anpassad efter mottagaren. Ett enkelt sätt att göra detta kan vara att adressera trycksaken, men man kan även anpassa trycksakens färg, text och bilder. Att producera produktanpassade manualer är ett annat exempel där varibla data används.

Gör budskapet variabelt

Graf & Bild erbjuder en mängd olika lösningar.
Du får en fast kontaktperson som sköter rådgivning, datakoppling och tryck. Vi hjälper dig gärna med inköp av adresser och packning.
Notera att variabla data fungerar främst på trycksaker som digitaltrycks. För offsettryckta produkter fungerar numrering och adressering utmärkt
Skicka ett mail till Birgitta@grafobild.se eller ring 021-448 41 24 så berättar hon om möjligheterna vid offsettryck. Magnus Svedjemarker

Fråga en expert

Möjligheterna är många och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Magnus Svedjemarker hjälper dig med din kampanj, skicka ett mail till magnus@grafobild.se

Variabla bilder?

Variabla bilder på kuvert Med variabla bilder kan till exempel mottagarens namn läggas in direkt i bilden, vilket ger en fantastisk effekt.
Tekniken kan användas i till exempel julkort eller direktreklam.

Många motiv
Du kan välja mellan 450 färdiga motiv – visa alla.
Om du vill använda ett eget motiv så hjälper vi naturligtvis. Begär offert.

Så beställer du
Hitta ditt favoritmotiv i databasen och skicka motivets namn till (magnus@grafobild.se)
Du kommer sedan att få information om antalet möjliga rader och tecken i bilden samt ytterligare instruktioner.

Variabla bilder – exempel

I pdf-filen nedan kan du se de 450 mallar som vi erbjuder.
Ladda ned översikten av bildmallar(pdf-dokument, 4,15 MB)

Anpassning av filen
Kom ihåg att vi kan anpassa filen efter dina önskemål.

Eget motiv
Om du vill använda en egen bild, skicka bilden till magnus@grafobild.se.
Vi återkopplar och ger dig de instruktioner du behöver.

Variabla bilder – priser

Priset för variabla bilder i din trycksak är 2 700 SEK + tryckkostnad. Inga löpande kostnader och inget styckpris tillkommer.
I priset ingår mall, anpassning och datakoppling.

Eget motiv
Vi kan skapar gärna variabla bilder med ditt eget foto/motiv. Det kostar vanligtvis 5 000–6 250 SEK att anpassa ditt foto.

Exempelkalkyl för direktreklamskampanj
Som nämnts ovan ger direktreklam med variabla bilder ofta mycket bättre respons och i exemplet nedan visar vi att det ofta lönar sig att investera i den ökade responsen.
Som ett exempel ska en folder med 4 sidor A4, tryckt på 170 g silkpapper skickas till 3000 mottagare.

Vi kan uppskatta följande utgifter
 • Arbetstid för att ta fram bilder och text: 2 500 SEK
 • Layout för 4-sidig A4: 1 500 SEK
 • Packning: ca 1 500 SEK
 • Kuvert ca 1 500 SEK
 • Porto: 22 500 SEK
 • Pris för standardtryck utan variabla bilder (offset): ca 5 000 SEK
  Pris för digitaltryck med variabla bilder och datakoppling: ca 11 250 SEK

Summa standardtryck: ca 35 625 SEK (11,86 SEK per mottagare)
Summa variabla bilder: ca 41 875 SEK (13,96 SEK per mottagare)

Endast 18 % skillnad! Kostnaden är alltså något högre – men den ger oftast ett mycket större gensvar!

Variabla data

Läs mer om datakoppling, numrering, svartvitt tilltryck och adresserade kuvert nedan.

Datakoppling Vi skapar individuellt anpassade budskap i kampanjer där kunddatabasen är motorn i genomförandet. Du tillhandahåller den variabla datan i form av en textfil, exceldokument eller motsvarande.

Inga fler etiketter
För adresserade utskick kan du strunta i adressetiketterna och istället få namn och adress tryckt direkt på din trycksak. Du kan också välja typsnitt för att få en mer personlig framtoning.

Tryck med olika bilder och informationerMånga lösningar
Vi erbjuder även mer avancerade lösningar, till exempel inbjudningar med tryckta QR-koder, som kan användas för att identifiera gästen vid entrén med en QR-läsare.
Slutligen kan vi erbjuda lösningar där trycksakens bakgrund eller logotyp anpassas till målgruppen.
Att koppla variabla data till en trycksak kostar 625 kr om uppgifterna tillhandahålls i enlighet med våra specifikationer. Tryckpriset för trycksaken tilkommer. I priset ingår montage av de kopplade fälten samt leverans av tryckklar pdf-fil för godkännande innan tryck.
Är din data fördelat i flera filer tillkommer på 250 kr per extra fil. En förutsättning är att placeringen av kopplingsfälten är identiska.

Godkännande av bortfall Saker kan gå fel i efterbehandlingen och därför är ett bortfall på upp till 2 % godkänt.
Vi håller kontroll på det material som felar och kan mot ett tillägg skicka det defekta materialet i efterhand.
Är det viktigt med en hundraprocentig leverans, dvs utan något bortfall debiterar vi en tilläggsavgift (avgiften är normalt ca 850 kr men varierar beroende av antalet försändelser i utskicket).

100 % ordningsföljd Ibland är krävs det att utskicket sorterats enligt vissa reglar. Priset för att att garantera sorteringsföljden varierar med antalet försändelser och är typiskt ca 20 % i tillägg på upplagepriset – skicka ett mail till birgitta@grafobild för offert.

Variabla data vid offsettryck Vi kan oftast tilltrycka variabla data även på jobb som offsettrycks – kontakta Birgitta@grafobild.se om du vill ha mer information om vilka möjligheter som finns.

Numrering

När du vill numrera din trycksak bestämmer du själv färg, typsnitt och nummerintervall. Mestadels gäller det digitaltryckta trycksaker, till exempel:
 • Visitkort
 • Vykort
 • Biljetter
 • Inbjudningar

Numrering vid digitaltryck kostar 625 SEK + tryckpriset.

Du kan också få numrerade offsettrycksaker i stora upplagor. Priset är då 550 SEK i startavgift samt 0,25 SEK per nummer. Begär offert vid större upplaga.

QR-koder & streckkoder

Du kan få en QR-kod på trycksaker som trycks digitalt. Som bekant är QR-kod en kod som via en QR-kodläsare hänvisar till en databas.
Koderna kan bland annat användas till inbjudningar där gästerna ska registreras vid ankomsten.
Skicka in databasen med koderna i textformat samt information om vilken kodtyp som ska användas så genererar vi dem åt dig. Priset är 650 kr (+ kostnaden för trycksaken).

Ett typexempel
Skicka inbjudningar till ett event/mässa. Alla inbjudningar förses med en unik QR-kod och skickas till dina kontakter. Då besökarna kommer till eventet scannas QR-koderna och direkt har du kontroll på de besökare som "checkat in". Vilka möjligheter det ger för dig vet du bäst.

Adresserat kuvert

Skriv adressen med ett typsnitt som ser handskrivet ut så att din direktreklam liknar ett personligt brev. Tips! Vill du få utskicket än mer personligt – använd riktiga frimärken samt kuvert utan företagslogotyp.
Priset för adressering av kuvert är 625 SEK.